Om farver og tryk

Hos Guldtryk Reklame benytter vi os ofte af fagsprog, både i hverdagen og på vores webshop, og det er ofte svært for vores kunder, at forstå de væsentlige forskelle, som de skal tage stilling til.

Farver er blot en af mange vigtige emner, som kunder skal tage stilling til, og have kendskab til. Inden for trykkerifaget arbejdes blandt andet med begreb som CMYK, Pantone, RGB ligesom man også bruger begreberne SPOT og Proces farver.

Vi vil gerne hjælpe dig med at få et bedre produkt, hvorfor vi har skrevet nærværende vejledning.

Red Green and Blue
Red Green and Blue

RGB – RED, GREEN & BLUE

RGB står for Rød, Grøn og Blå, og er de 3 grundfarver man vha. lys kan reproducerer farver. Dette kaldes også en additiv farveblanding.

Du kender RGB fra din computerskærm, din smartphone og dit fjernsyn, hvor utrolig små dioder kombinerer rødt, grønt og blåt lys, for at give dig indtrykket af forskellige farver.

På din computerskærm kan du justere balancen mellem rød, grøn og blå, således at farverne ændrer karaktér, ligesom du kan justere lysstyrke (brightness) og kontrast, som også har indflydelse på farvernes fremstilling på skærmen.

Derfor er det meget vigtigt, at din computerskærm eller dit fjernsyn er kalibreret grundigt, for at dine tryksager bliver så ens som muligt som det du ser på computerskærmen. Mange oplever f.eks. at billeder, som de har taget med digital kamera, får et andet udseende, når de er blevet printet hos os eller et foto-firma, end det de har på computerskærmen.

Professionelle bruger ofte avancered kalibreringsværktøjer, for at opnå det bedste resultat, men i privaten eller på arbejdspladsen er det sjældent at man har computerudstyr og programmer, der er i stand til at opnå perfekt kalibrering.

Da RGB repræsenteres via lys, og skal konverteres til CMYK eller Pantone før de kan bruges til tryksager, er det ikke muligt at undgå forskelle i farverne. Leverer du derfor en Adobe Indesign eller Illustrator fil til os, hvor farver angives ved RGB, konverterer vi dem til CMYK efter bedste evne. Vi anbefaler dog at du selv gør det.

Køber du grafisk assistance hos kan vi sågar hjælpe dig, med at opnå det bedste resultatet. Ofte laver vi tests på produktionerne, og benytter os af vores udvalg af farveskalaer, for at ramme en CMYK eller Pantone farve, der er så tæt på det du ønsker.

Cyan, Mangeto, Yellow and Karo
Cyan, Mangeto, Yellow and Karo

CMYK – CYAN, MAGENTA, YELLOW & KARO

CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow og Karo, som er (tryk)-farver der blandes for at opnå en ønsket farve. Inden for tryk og print.  CMYK kaldes også en subtraktiv farveblanding.

Under produktionen af din tryksag blander storformatprinterne og digitalprinterne de 4 farver for at opnå en farve der svarer til det du oplever i RGB. Som allerede nævnt er det ikke muligt at opnå samme resultat på en tryksag som på en skærm, da det er to helt forskellige måder at fremstille farven.

En af de helt store forskelle, som du skal være meget opmærksom på, er brugen af sort. Sort kan nemlig fremstå på mange måder indenfor CMYK farveskalaen. Den kan opnås ved at blande Cyan, Magenta og Gul, men også ved at bruge den foretrukne dedikerede sorte farve.

Blandt årsagerne til at bruge den dedikerede sorte, er at

  • Blandingen af tre trykfarver gennemvæder printmediet, hvilket dels påvirker tiden det tager for trykket at tørre, og samtidig skarpheden.
  • Blandingen af de cyan, magenta og gul opnår ikke samme dybe sort, som en dedikeret sort. F.eks. tekst bliver meget tydeligere, hvis den er angivet til 100% sort (K) end hvis teksten er angivet til 100% cyan, magenta og gul.

Når du sender filer til os i Adobe Illustrator, Adobe Indesign eller bare PDF dokumenter, er det altid at foretrække, at alle farver er sat til CMYK, for at resultatet bliver så tæt på det du forventer, som det er muligt.

Vær dog opmærksom på, at du godt må bruge Pantone farver sammen med CMYK. Det vigtigste er at undgå RGB farver.

Pantona farver
Pantona farver

PANTONE

Som beskrevet er CMYK en metode til at blande trykfarver for at opnå det ønskede resultat. Der er dog mange nuancer og farver som ikke kan opnås ved hjælp af CMYK, og det er også svært at opnå et ensartet resultat på forskellige printere verden over.

Pantone farver definerer en enorm paletten af færdigblandede farver, hvor du, ligesom når du vælger farver til tapetet derhjemme, kan se farven i dagslys og udvælge præcis den du ønsker. Alle farvenuancer har et unikt nummer som er ens verden over. Derfor bruger man ofte

Pantone farver i situationer hvor det er vigtigt at farven er helt ens uanset hvad der fremstilles og hvem der fremstiller den. F.eks. i et logo der skal reproduceres på alle tryksager.

Fordi Pantone farverne er færdigblandede farver, og derfor påføres en tryksag 1 gang, får du et skarpt og ensartet tryk, med præcis den farve du ønsker.

Har du særlig ønsker og krav til farver, kan vi derfor anbefale at du enten anskaffer dig en pantone farveskala, eller at du besøger Guldtryk Reklame på Militærvej 18, 4700 Næstved, og gennemgår farveskalaerne sammen med os.